Mihail Talj (Mihails Tāls)

08.05.2012. 13:57 od admin Pregledano 11272 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0
Mihail Talj (Mihails Tāls)

Mihail Talj (let. Mihails Tāls; 9. novembar 1936, Riga, Letonija – 28. jun 1992), svetski prvak u šahu.

Naučio je šah kao dete, gledajući očeve partije. Upisan je u dom pionira, a njegova igra je bitno napredovala kada mu je trener postao Aleksandar Koblenc 1949. godine.

Prvi uspeh bila je pobeda na šampionatu Letonije 1953. godine. Postao je prvak SSSR-a 1957. godine, kao najmlađi u istoriji, sa dvadeset godina, i ponovio sledeće godine. Pobedio je i na jakim turnirima u Portorožu 1958. i Cirihu 1959. godine.

Talj je zablistao na turniru kandidata 1959. godine, održanom na Bledu, u Zagrebu i Beogradu. U najjačoj konkurenciji, Talj je pobedio sa 20 poena od 28 mogućih, posebno lako pobeđujući donji dom (uključujući i mladog Bobija Fišera sa 4:0). Sledeće 1960. godine ubedljivo je pobedio svetskog prvaka Mihaila Botvinika (+ 6, = 13, - 2) i postao osmi i najmlađi prvak sveta.

Botvinik vraća titulu pobedom u revanš meču 1961. godine, a posle detaljnih studija Taljevog stila igre. Slabijim Taljevim rezultatima tokom sledećih decenija doprineli su bolest (stalni problemi sa bubrezima, koji su i okončali njegov život) i boemski način života. Ipak, umeo je i kasnije da zablista: 1979. na velikom turniru u Montrealu podelio je prvo mesto sa Anatolijem Karpovim, koji je tada bio u zenitu snage.

Talj je imao izuzetno napadački, agresivan sistem igre. Lako je žrtvovao figure radi zahvatanja inicijative i stavljao protivnike u poziciju da za tablom rešavaju teške probleme u kratkom vremenu. A u analizama posle partije često su nalaženi propusti u njegovim kombinacijama. Takav pristup igri doneo mu je veliku popularnost, a u vreme kada su šahom vladali strateški orijentisani igrači, kao Botvinik, Smislov i Petrosjan, čija je igra bila pomalo dosadna. Smislov je rekao da Taljev se stil igre zasniva na trikovima, a Botvinik mu je odao priznanje rekavši da bi protiv Talja bilo "nemoguće igrati" kada bi ozbiljno trenirao i živeo pod strogim režimom.

Bio je i šahovski novinar i višegodišnji urednik Letonskog časopisa Šahs.

Titula: velemajstor
Najveći rejting: 2705
Svetski šampion: 1960-1961 (FIDE)

Izabrane partije

Izvor: wikipedia, chessbase.com

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari