Vrhovni bog starih Grka - Zevs

04.10.2013. 16:27 od pinkjeca Pregledano 22087 | Komentari 0 | cOOl 2 | iscOOlirano 1

Vrhovni bog starih Grka bio je Zevs, bog neba čije je oružje bila munja. Smatralo se da grčki bogovi žive u rajskom kraljevstvu na nebu, iznad vrha najviše planine u Grčkoj, planine Olimp. 

Vrhovni bog starih Grka - Zevs

Zevs je postao vrhovni bog zato što je spasao svoju braću i sestre nakon što ih progutao njihov otac, titan Kron.

Zevs je bio najmlađi od šestoro dece Krona i Reje, tako da je njegova pozicija vladara bila prilično osetljiva. po jednom mitu, Zevs i njegova braća izvlačili su slamke kako bi podelili svet između sebe. Zevs je postao gospodar nebesa,Posejdon gospodar mora, a Had gospodar podzemnog sveta.

Sam Zevs delio je svoju moć sa suprugom Herom, boginjom braka. Rodila mu je četvoro dece: Aresa, boga rata; Hebu, boginju mladosti; Elitiju, boginju porođaja; i Hefesta, bog kovača. Međutim, on je imao još dece, sa drugim boginjama, a prema mitologiji, Hera se jednom prilikom toliko razbesnela zbog suprugovog neverstva da ga je napustila. Zato je Zevs napravio drvenu statuu u obliku žene i prekrio je velom, predstavljajući je kao svoju novu suprugu. Hera je bila toliko ljubomorna da je pojurila da napadne svoju rivalku. Kada je uklonila veo i shvatila da se ispod njega nalazi statua, toliko se smejala da je zaboravila da bude ljuta.

Najvažniji sukob između Zevsa i Here bio je Trojanski rat u kojem je, uprkos Zevsovim naređenjima, Hera pomogla Grcima da dobiju rat. 

 

Izvor: Mitologija sveta

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari