Berlinski zid (Пад Берлинског зида)

09.11.2014. 00:12 od admin Pregledano 2702 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Berliski zid je bio izgrađen 1961. godine i predstavljao je simbol Hladnog rata i Gvozdene zavese. Ideju o izgradnji zida donela je tadašnja istočnonemačka vlada Valtera Ulbrihta.

Berlinski zid (Пад Берлинског зида)

Srušen je 09.11.1989. godine, a pad Berlinskog zida je bio prvi korak ka ujedinjenju Nemačke.

Berliski zid bio je čvrsta granica između Istočnog i Zapadnog Berlina punih 28 godina. Zid su sagradile vlasti Istočne Nemačke u nameri da smanje odliv velikog broja profesionalnih i obučenih radnika u Zapadni Berlin. U tome su i uspeli jer su smanjili broj iseljenih sa 2,5 miliona (1949-1962) na 5000 (1962-1989).

Nakon drugog svetskog rata Nemačka je bila podjeljena na 4 okupacione zone između SAD-a, Britanije, Francuske i SSSR-a. U početku su sile trebale da vladaju zajedno Nemačkom, ali 1947. dolazi do hladnoratovskih tenzija te SAD, Britanija i Francuska ujedinjuju svoje zone u Saveznu Republiku Nemačku 1949. isključivši sovjetsku zonu, koja je postala Nemačka Demokratska Republika iste godine.

Izgradnja 45 kilometara barijere oko tri zapadna sektora je počela u nedelju 13. avgusta 1961. u Istočnom Berlinu. Barijeru su izgradili istočnonemački vojnici i radnici. Neke ulice uz koje je prolazila barijera su rascepane čineći ih neprolaznim za većinu vozila i tako je ograda od bodljikave žice podignuta, koja je kasnije zamenjena pravim zidom. Ona je fizički podelila grad i kompletno okružila Zapadni Berlin. Tokom izgradnje zida, vojnici Istočne Nemačke i borbene grupe radničke klase su stajale na granici sa naređenjem, da pucaju na svakog ko pokuša da prebegne. Kao dodatak cela dužina granice između Istočne i Zapadne Nemačke je zatvorena zidovima, minskim poljima i drugim preprekama.

Tokom postojanja zida je bilo oko 5.000 uspešnih bekstva u Zapadni Berlin. Različiti izveštaji tvrde da je ubijeno ili 192 ili 239 ljudi koji su pokušali da pređu, a mnogo više njih je ranjeno.

Najzanimljivije je da je Berlinski zid srušen usred nesporazuma između političara. Inače došlo je do smene pojedinaca i zakona. Jedan od tih zakona je bio da će Nemci iz Istočnog  Berlina dobiti vize kojima će putovati u Zapadni Berlin. Međutim na novinarskoj konferenciji neupućeni političar je greškom izjavio da će svi moći preći na drugu stranu, i to od tog trenutka. Sa ovim pogrešnim obaveštenjem desetine hiljada Nemaca je krenulo prema zidu. Niko ih nije mogao zaustaviti pa ni vojska koja nije želela upotrebljavati silu. Ovo se sve desilo 9. novembra 1989. Ujedinjenje Nemačke je bilo 3. oktobra 1990.

Danas je ostao samo mali deo zida u turističke svrhe. Međutim i ti delovi su donekle oštećeni, jer su mnogi željni suvenira. Ti ostaci su danas prefarbani grafitima koji nisu postojali u vreme pre rušenja zida.

Na pad Berlinkog zida nas podseća i Google prilagodivši svoj home page pomenutom događaju.

Izvor: sr.wikipedia.org/sr/Берлински_зид

Foto: google skrinšot

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari