Gabrielle Coco Chanel - "Moda prolazi, stil ostaje"

19.07.2012. 23:24 od pinkjeca Pregledano 11235 | Komentari 0 | cOOl 14 | iscOOlirano 0
Gabrielle Coco Chanel - "Moda prolazi, stil ostaje"

Gabrielle Coco Chanel rođena je 1883. godine u mestu Somur u Francuskoj, međutim ona je tvrdila da je rođena 1893. godine. Čitavog života trudila se da sakrije svoje detinjstvo (da joj je majka veoma rano umrla i da je ona dospela u sirotište).

Kao veliki umetnik, od svog života želela je da napravi bajku, pa je tvrdila da kada joj je majka umrla, otac je pošao u Ameriku da se obogati, a nju su preuzele da čuvaju dve zle tetke usedelice.

Ime Koko je dobila tokom kratke karijere pevačice. Do šesnaeste godine bila je u sirotištu i tu je završila krojački zanat. Svoj prvi butik otvara 1912. godine, uz pomoć svog bogatog ljubavnika i tako ulazi u krugove visokog društva. Do 1920. godine ona već vrši neke promene u modi, i korsete zamenjuje udobnom garderobom, pomalo muškim modelima. Ostaće zauvek poznata njena "mala crna haljina". Koko je uvek kreirala isključivo garderobu koju bi i ona nosila. 

1922. godine Koko lansira čuveni parfem "Chanel 5", koji je i danas jedan od najprodavanijih parfema. Broj pet je inače njen srećan broj, pa je svoje revije uvek zakazivala petog u mesecu.

Koko je predstavila njen "zaštitni znak" kardigan jaknu 1925. godine i čuvenu malu crnu haljinu 1926. godine. Većina njenih modela je izdržala decenije, i nije se promenila, a generacije majki i ćerki uživaju u njima.

Posle rata pored njenih kostima, ženama su za oko zapale i njene tašne, a danas su to najčuvenije tašne na svetu.

Koko Šanel je vodila veoma buran život, život kao iz filma, imala je ljubavnike, ali se nikada nije udavala, "oslobodila" je žene da nose stvari koje su komforne, koje prate telo, i koje svaku ženu načine damom. Govorila je da žena koja ne nosi parfem nema budućnost i da žene uvek moraju da budu doterane, jer nikada ne znaju gde će ih sudbina odvesti.

Umrla je 1971. godine u svom apartmanu hotela "Ric", dok je spremala modnu reviju, imala je 87 godina.

1983. godine njeno mesto preuzeo je Karl Lagerfeld, i danas je uspešno na čelu "Šanela". Po njemu  Koko je  imala dve greške, što je mrzela džins i mini suknje.

Ali i danas kada pravi kolekcije, misli na nju.

Klikni na sliku da se uveca

 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari