Nikola Tesla i ptice

25.09.2013. 19:14 od pinkjeca Pregledano 4243 | Komentari 0 | cOOl 2 | iscOOlirano 0

U kraju gde je odrastao Tesla bilo je raznih ptica. Ptice su bile još u detinjstu dragi Teslini prijatelji. Koliko je samo puta mali Nikola posmatrao ptice kako kruže u vazduhu ili slušao njihovo dražesno cvrkutanje.

Nikola Tesla i ptice

Kod svoje kuće Tesla je gajio golubove. On im je svakoga dana donosio hranu i toliko ih pripitomio da su mu golubovi sletali na ramena i jeli hranu iz njegove ruke. Nikola je znao ponekad zajedno sa svojim drugovima da se penje po drveću u obližnjoj šumi i da vadi jaja iz ptičijih gnezda, ili da ponese mladunce da bi ih odgajio i kad odrastu pustio da odu slobodno u prirodu.

Tako je jednom doneo kući male orliće, koje je držao u svom kavezu za ptice. Nije se ustručavao ni da kradom vadi parčad mesa  iz lonca sa ručkom da bi hranio svoje ljubimce. Teslina ljubav prema pticama, koju je stekao u detinjstvu, nije prestajala kroz ceo njegov život. Kao odrastao čovek, radeći neumorno do kasno u noć, on bi pre spavanja pošao malo da prošeta do obližnjeg parka. Sa sobom je nosio pune kesice zrna kukuruza, pšenice i druge ptičije hrane. Ptice, naročito golubovi, već naviknuti na njegov dolazak, budile bi se i obletale oko Tesle. Golubovi bi mu sletali na ramena i jeli hranu iz njegove ruke, onako kako su to nekada činili i njegovi golubovi u Smiljanu i Gospiću. U koliko je neki od golubova bio bolestan, Tesla bi ga nosio u svoj stan da se ogreje i oporavi. A kada se oporavi, Tesla ga je vraćao njegovom jatu. Eto, tako se Tesla kroz ceo život starao ne samo o budućnosti čovečanstva, već i o životu tih lepih i dragih bića - ptica. 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari