Lubenica - moćan antioksidant

08.07.2012. 18:42 od pinkjeca Pregledano 6759 | Komentari 0 | cOOl 3 | iscOOlirano 0
Lubenica - moćan antioksidant

Lubenicu obično smatramo voćem, iako je u stvari povrće iz porodice krastavaca. Lubenica ili bostan (Citrullus lanatus) poreklom je iz Afrike a prvo pravo uzgajanje lubenice kao domaće vrste počelo je u Egiptu.

Ljudi obično ne znaju da je pored vode lubenica bogata vitaminom C i beta - karotenom  i da je izuzetno delotvorna u prevenciji bolesti srca i hroničnih uplnih stanja.

Ovo povrće odličan je izvor vitamona B, odgovornih za metaboličke procese i proizvodnju telesne energije, a poseduje i prilično visok nivo vitamina B6. 

Za ishranu se koristi plod lubenice. Veoma je lekovit i sok od lubenice ili kombinacija sa sokovima od drugog voća... U mnogim zemljama se lubenica koristi za spravljanje slanih, slatkih jela i salata, dok je kod nas poznata uglavnom kao poslastica i desert. Pored ploda i soka, u Africi se za ishranu koriste i semenke (za neke vrste hleba). 

Lubenica je korisna namirnica, prirodni lek za detoksikaciju i antioksidans (za prevenciju mnogih bolesti), akne, anemija, astma, hemoroidi, pad imuniteta, stres, celulit, kamen i pesak u bubrezima, pojave bora na koži...


 

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari