Sedam namirnica zbog kojih ćete duže vreme osećati sitost

14.07.2012. 15:20 od pinkjeca Pregledano 6387 | Komentari 0 | cOOl 2 | iscOOlirano 0
Sedam namirnica zbog kojih ćete duže vreme osećati sitost

Svima nam se ponekad desi da iako smo tek doručkovali osetimo glad ili "krčanje creva". Odjednom nam se toliko otvori apetit i onda uzimamo ono što nam je odmah na dohvat ruke, a to su uglavnom visoko kalorične grickalice i slatkiši. Ali umesto raznih pilula, čajeva i ostalih proizvoda koji vam "garantuju" sitost duže vreme, okrenite se hrani! Zvuči čudno, ali hrana može suzbiti apetit, naravno ako jedete prave, odabrane namirnice. 

Sedam namirnica zbog kojih ćete duže vreme osećati sitost
  1. Jaja - istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu jaja za doručak, duže vreme nakon toga ne osećaju glad. Jaja su savršena kombinacija proteina i masti, tako da za doručak pre svih namirnica, jedite njih. Ako se plašite visokog holesterola, ne brinite, uprkos visokom sadržaju holesterola u žumancu, jaja nisu glavni krivac za podizanje holesterola u krvi. Ako ste i dalje zabrinuti onda jedite belanca, koja su i sama veoma dobra.
  2. Avokado - zeleno, kremasto meso avokada nije samo ukusno, već je i ispunjeno vlaknima i veoma je zdravo. Drugim rečima, avokado će vas zasititi. Namirnice bogate vlaknima se duže vare, pa ćete duže vreme osećati sitost, a i uneti manje kalorija. Zapamtite da je avokado veoma kaloričan, pa za doručak uvek jedite pola ploda.
  3. Mahunarke - porcija pasulja, sočiva, gračka ili čak kikirikija pruža pravi osećaj sitosti.  Odlična kombinacija  proteina, ugljenih hidrata i dobrih masti.
  4. Voda - postoji mnogo razloga zbog kojih treba da pijete više vode. Jedna studija je pokazala da učesnici koji su pili dve čaše vode pre obroka, pojeli su 75-90 kalorija manje, nego oseobe koje nisu pile vodu.
  5. Grčki jogurt - bogat kalcijumom i niskim sadržajem šećera, on je veoma bogat proteinima, a protein u hrani čini da se osećete sito i zadovoljno! Takođe, hrana bogata proteinima sadrži neke masti u različitim količinama, koje takođe čine da se osećate sito duže vreme.
  6. Supa - ako jedete supu imaćete manje prohteve za hranom? U nedavnoj studiji, žene su jele niskokaloričnu supu sa piletinom i pirinčem, kao jutarnju užinu, da bi za ručak pojele 100 kalorija manje od žena koje su jele pečenu piletinu i pirinač. Nikako nemojte ovo probati sa kremastim supama, jer su one masne!
  7. Bademi - svo jezgrovito voće ima zdrave masti ali bademi imaju najviše vlakana, pa će vas oni najpre duže vreme držati site. Između ručka i večere, možete pojesti oko 15 badema. Nemojte preterivati!

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari