10 najmanjih država na svetu

20.02.2023. 17:37 od admin Pregledano 705 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Ukupna površina 10 najmanjih država na svetu iznosi: 1.491,44 km², nešto manje od površine grada Kraljeva.

10 najmanjih država na svetu

10. Grenada (344 km²) Grenada

Grenada je najjužnije ostrvo u lancu Vindvordskih ostrva. Pod njenu upravu spadaju i južna Grenadinska ostrva. Glavna ostrva su nastala od ostataka ugašenih vulkana i vredi ih videti zbog privlačnog šumskog krajolika. Tokom sušne sezone, klima je veoma prijatna, dani su topli, a noći hladne. Međutim, kad nastupi kišno doba godine, vrućina je nepodnošljiva i danju i noću.
9. Malta (316 km²)Malta

Malta geofizički čini deo severne Afrike — leži na afričkoj kontinentalnoj ploči, pravo na jug od Sicilije, istočno od Tunisa i severno od Libije — ova zemlja se geopolitički nalazi u južnoj Evropi. Republika na istoimenom ostrvu, u Sredozemnom moru. Zauzima važan geografski položaj na važnom putu ka središnjem delu Sicilije i 200 nautičkih milja od severnoafričke obale.
8. Maldivska Republika (300 km²) Maldivska Republika

Maldivi je ostrvska država koja se nalazi u Indijskom okeanu. Geografski pripada južnoj Aziji. Maldivi su grupe atola rasprostranjenih južno od indijskih Lakadiva, između ostrva Minikoj (na krajnjem severu) i arhipelaga Čagos (na jugu) i oko 700 km jugozapadno od Sri Lanke u Lakadivskom moru Indijskog okeana.
7. Sent Kits i Nevis (261 km²)Sent Kits i Nevis

Federacija Sveti Kristofer i Nevis, mala je ostrvska država koja se nalazi u Karibima, u centralnoj Americi. To je najmanja država na zapadnoj hemisferi. Pripada grupi Malih Antila. Nalazi se zapadno od Antigve i Barbude i jugoistočno od Holandskih Antila. Čine je dva ostrva, Sent Kits (ili Sveti Kristofer) i Nevis.
6. Lihtenštajn (160 km²)Lihtenštajn

Kneževina Lihtenštajn je država u zapadnoj Evropi. Graniči se sa Švajcarskom na zapadu, i Austrijom na istoku. Reljef Lihtenštajna je planinski, zbog čega je jedna od glavnih privrednih grana zimski turizam. Glavni grad Lihtenštajna je Vaduc, najveći grad je Šan a najveća opština je Trizenberg.
5. San Marino (61 km²) San Marino

Najuzvišenija Republika San Marino, ili često skraćeno kao Republika San Marino, država je u južnoj Evropi, na istočnom obodu Apenina. U potpunosti je okružen teritorijom Italije. Smešten na severoistočnoj strani Apeninskih planina, San Marino pokriva površinu od nešto više od 61 km2 (24 sq mi) i ima 33 562 stanovnika. Glavni grad je grad San Marino, a njegovo najveće naselje je Dogana. Službeni jezik San Marina je italijanski.
4. Tuvalu (26 km²)Tuvalu

Poznat i po bivšem imenu Ostrva Elis, je ostrvska država u pojasu Polinezije, u Okeaniji. Sa površinom od 26 km², Tuvalu je četvrta najmanja država na svetu, a manje stanovnika od nje ima samo Vatikan. Tuvalu se odvojio referendumom 1975. godine od Gilbertovih Ostrva, i stekao nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.
3. Nauru (21 km²)Nauru

Republika Nauru je mala ostrvska država u regionu Mikronezija, koji se nalazi u Okeaniji. Nalazi se 42 km južno od ekvatora. Sa površinom od 21,3 km², to je najmanja nezavisna republika na svetu. Zanimljivost je i to što Nauru nema zvanični glavni grad.
2. Monako (2 km²)Monako

Kneževina Monako je druga najmanja država na svetu (posle Vatikana) i najmanja država zapadne Evrope. Nalazi se na Azurnoj obali Sredozemnog mora i graniči se sa Francuskom.
1. Vatikan (0,44 km²)Vatikan

Zvanično Grad-država Vatikan, najmanja je nezavisna država na svetu i po površini i po broju stanovnika. Nalazi se u središtu Rima (Italija) i ima površinu od svega 44 hektara. U Organizaciji ujedinjenih nacija ima status zemlje posmatrača pod imenom Sveta stolica i klasifikuje se kao zemlja južne Evrope. Ovo ime nije baš najprihvatljivije, jer telo pod tim imenom funkcioniše nezavisno od državne vlasti Vatikana.

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari