10 država sa najmanjim brojem stanovnika

01.11.2023. 19:58 od admin Pregledano 204 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Mnoge države sveta svoju populaciju mere u milionima, neke čak i u hiljadama miliona. Ipak, postoje i države čiji broj stanovnika odgovara veličini manjeg ili srednjeg grada.

10 država sa najmanjim brojem stanovnika

10. Dominika (71.810) Dominika

Ne bi trebalo mešati Dominikansku Republiku sa Dominikom, malom ostrvskom državom na istoku Karipskog mora. Čini je jedno ostrvo na kome živi 71.810 stanovnika, od kojih su 3.000 pripadnici indijanskog naroda Karib. Ova zajednica je jedina indijanska populacija koja je preostala na ostrvima Istočnih Kariba.

9. Maršalska Ostrva (58.790) Maršalska Ostrva

Ova država koju čini arhipelag od 29 atola i pet individualnih ostrva nalazi se u regionu Mikronezije. Maršalska ostrva imaju ukupnu površinu od 1.942.491 kvadratnog kilometra, od kojih kopnene površine zauzimaju samo 181 kvadratni kilometar. Najveći grad je ujedno i prestonica, Madžuro, sa 25.000 stanovika, dok cela država broji 58.790 ljudi.

8. Sveti Kits i Nevis (52.830) Sveti Kits i Nevis

Federacija Sveti Kristofer i Nevis, mala je ostrvska država koja se nalazi u Karibima, u centralnoj Americi. To je najmanja država na zapadnoj hemisferi. Pripada grupi Malih Antila. Nalazi se zapadno od Antigve i Barbude i jugoistočno od Holandskih Antila. Čine je dva ostrva, Sent Kits (ili Sveti Kristofer) i Nevis.

7. Monako (26.337) Monako

Kneževina Monako je druga najmanja država na svetu (posle Vatikana) i najmanja država zapadne Evrope. Nalazi se na Azurnoj obali Sredozemnog mora i graniči se sa Francuskom.

6. Lihtenštajn (38.020) Lihtenštajn

Kneževina Lihtenštajn je država u zapadnoj Evropi. Graniči se sa Švajcarskom na zapadu, i Austrijom na istoku. Reljef Lihtenštajna je planinski, zbog čega je jedna od glavnih privrednih grana zimski turizam. Glavni grad Lihtenštajna je Vaduc, najveći grad je Šan a najveća opština je Trizenberg.

5. San Marino (33.860) San Marino

Najuzvišenija Republika San Marino, ili često skraćeno kao Republika San Marino, država je u južnoj Evropi, na istočnom obodu Apenina. U potpunosti je okružen teritorijom Italije. Smešten na severoistočnoj strani Apeninskih planina, San Marino pokriva površinu od nešto više od 61 km2 (24 sq mi) i ima 33 562 stanovnika. Glavni grad je grad San Marino, a njegovo najveće naselje je Dogana. Službeni jezik San Marina je italijanski.

4. Palau (18.010) Palau

Palau čini 250 ostrva, u južnom pacifiku, istočno od Filipina, ukupne površine 395 kvadratnih kilometara. Populacija Palaua broji samo 18.010 ljudi, iako je površina države značajno veća od površine Naurua i Tuvalua.

3. Nauru (12.580) Nauru

Republika Nauru je mala ostrvska država u regionu Mikronezija, koji se nalazi u Okeaniji. Nalazi se 42 km južno od ekvatora. Sa površinom od 21,3 km², to je najmanja nezavisna republika na svetu. Zanimljivost je i to što Nauru nema zvanični glavni grad.

2. Tuvalu (11.650) Tuvalu

Poznat i po bivšem imenu Ostrva Elis, je ostrvska država u pojasu Polinezije, u Okeaniji. Sa površinom od 26 km², Tuvalu je četvrta najmanja država na svetu, a manje stanovnika od nje ima samo Vatikan. Tuvalu se odvojio referendumom 1975. godine od Gilbertovih Ostrva, i stekao nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

1. Vatikan (825) Vatikan

Zvanično Grad-država Vatikan, najmanja je nezavisna država na svetu i po površini i po broju stanovnika. Nalazi se u središtu Rima (Italija) i ima površinu od svega 44 hektara. U Organizaciji ujedinjenih nacija ima status zemlje posmatrača pod imenom Sveta stolica i klasifikuje se kao zemlja južne Evrope. Ovo ime nije baš najprihvatljivije, jer telo pod tim imenom funkcioniše nezavisno od državne vlasti Vatikana.

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari