Орлој - астрономски сат у Прагу

09.10.2015. 09:19 od admin Pregledano 2818 | Komentari 0 | cOOl 0 | iscOOlirano 0

Орлој - астрономски сат у Прагу је часовник са специјалним механизмом и бројчаником који показује релативне положаје Сунца, Месеца, зодијачку констелацију и поједине главне планете.

Орлој - астрономски сат у Прагу

Орлој - астрономски сат у Прагу

Један од најпознатијих оваквих часовника је на староградској већници у Прагу, Чешка. Познат је као Орлој или „Pražský orlој“. Централни део завршен је 1410. Четири фигуре се покрећу сваког сата, а „Смрт“ (представљена скелетом) мери време. За сваки сат постоји по једна статуа Дванест апостола на постољу изнад сата, а свих дванаест се показују у подне. Показивач календара је додат 1870. испод сата.

За време Другог светског рата сат су готово уништили нацисти. Захваљујући херојским напорима грађана Прага најважнији делови сата су сачувани. Постепено је обнављан до 1948. Сат је 1979. још једном очишћен и реновиран. Према локалној легенди град ће задесити велика несрећа ако се сат запусти, па се зато стално одржава у добром стању.

Оломоуц, бивши главни град Моравске у источном делу Чешке Републике, такође има један импресиван астрономски сат на главном тргу.

Klikni na sliku da se uveca

 

Izvor: wikipedia.org

Foto: google skrinšot, staromestskaradnicepraha.cz

Tags:

 
 
 

Ostavite komentar

Prepišite ovaj kod

 

Komentari