Jarac 21.12. – 20.01.

20.02.2012. 00:38 od pinkjeca Pregledano 17156 | Komentari 0 | cOOl 3 | iscOOlirano 0
Jarac 21.12. – 20.01.

Osnovni moto Jarca je “ja gospodarim.”

Jarac je deseti znak Zodijaka ali prvi od znakova koje bismo mogli da svrstamo u više kosmičke znakove zajedno sa Vodolijom i Ribama. To je treći i poslednji zemljani znak, posle Bika i Device, i pod vladavinom je sudbonosne planete Saturn.

Jarac simbolizuje zrelost a takođe i svesnost o granicama zemaljske duševnosti kao i svesnost odnosa individualne i kosmične svesti.
Ključne reči pri opisu Jarčeva su: sigurnost, strpljivost, upornost, vrednoća, opreznost, konzervativnost, štedljivost, ozbiljnost, lucidnost i ambicioznost.

Horoskopski znakovi
Ovan Lav Strelac
Bik Devica Jarac
Blizanci Vaga Vodolija
Rak Škorpija Ribe

Crtež kojim je simbolizovan ovaj znak nije stvarna životinja jer predstavlja jarca sa telom ribe. U tome, bez sumnje, treba videti simbol iz daleke prošlosti a predstavlja viši um koji je bio identifikovan sa raznim božanskim mitskim bićima koja su izranjala iz mora (Jungovo kolektivno nesvesno) da bi podučavala ljudski rod a zatim se ponovo vraćala tamo odakle su i došla. Otuda i poriv kod mnogih osvešćenih Jarčeva da podučavaju jer Saturn je i Učitelj a ne uvek mučitelj.

Tipične njihove osobine su opreznost i rezervisanost prema drugim ljudima, drže ih na potrebnom odstojanju ne dozvoljavajući nikome da im se približi. Uprkos tome što imaju duboku urođenu potrebu za ljubavlju svojih bližnjih, otuđuju ih od sebe svojom emocionalnom uzdržanošću. Teško pokazuju osećanja; međutim kada nekoga prihvate, nekog ko je uspeo da sagleda suštinu njihovog bića, pronalaze zakopano blago jer su jarčevi tada sigurni i verni pratioci u dobru i u zlu. Jarčevi su vrlo poslovni, sposobni i ambiciozni. Ne ističu se preterano već polako i sigurno stižu do samog vrha, gde im je i mesto.

Mudri su, poštuju tradiciju i autoritet. Uspešnu karijeru mogu da grade u politici, bankarstvu, ekonomiji, trgovini, nauci, književnosti i umetnosti – ima istančanih i romantičnih Jarčeva koji samo kroz umetnost mogu da pokažu svoju suptilnu dušu. Mogu da budu uspešni arheolozi ili istoričari jer sve što je staro i što ima patinu privlači njihovu pažnju.

Jarčevi su po prirodi melanholični, potrebno im je neko tajno mesto samo njima znano gde će se povući i u miru meditirati. Preterivanje u tom smislu može da se negativno odrazi na njihovo zdravlje. Jarčevi su kao vino, što su stariji to su bolji, vitalniji i sve razigraniji; kao da žele da nakoknade izgubljeno. Dugovečni su, doživljavaju zdravu i aktivnu starost. Osetljive tačke su im: kosti, kolena, zubi, jetra, žuč, cirkulacija, koža i sklonost ka reumatizmu, artritisu i neuralgijama.

Mnogi zdravstveni problemi bili bi izbegnuti kada bi jarčevi manje brinuli. Jarčevi nisu veliki gurmani, prilično vode računa o svojoj zdravoj ishrani. Teško ćete da vidite ugojenog Jarca, kao u svemu i u hrani su uzdržani. Mnogi od njih su vegetarijanci. Preporučuje im je se proteinska hrana bazirana na mršavom bezmasnom mesu, sir, jaja, jogurt, žitarice, kuvano povrće i dosta svežeg voća – jagode, trešnje, mušmule, kupine, šljive, smokve.

Žene Jarčevi imaju osobenu lepotu i sa godinama dobijaju na atraktivnosti. Odlične su supruge, pouzdane i dostojanstvene. Ambiciozne su i stvorene da nepreduju na hijerarhijskoj lestvici. Vole jednostavnu odeću smeđih i sivih tonova. Od dragog kamenja odgovara im turmalin, oniks, dijamant i beli safir.

Tags:

 
 

Ova tema se ne može komentarisati